Έργο "ΟΜΗΡΟΣ" - Επιχειρηματικότητα σε Έντυπο-ανάπηρα Άτομα
Στο πλαίσιο του έργου "Διασυνοριακό Δίκτυο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας σε Έντυπο-ανάπηρα Άτομα με χρήση Έξυπνων Εργαλείων πρόσβασης στις Βιβλιοθήκες" με ακρωνύμιο "ΟΜΗΡΟΣ", το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 20 ώρες διαλέξεων, 4 ώρες φροντιστηρίων (tutorials), 4 ώρες εργαστηρίων (workshops) και 2 ώρες ομαδικής εργασίας (group practice), που θα πραγματοποιηθούν στο Future Lab Σύρου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην Ερμούπολη, στις παρακάτω ημερομηνίες:
- 15 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη
- 16 Σεπτεμβρίου: Εργαστήριο
- 18 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη
- 19 Σεπτεμβρίου: Ομαδική Εργασία & Διάλεξη
- 27 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη
- 28 Σεπτεμβρίου: Φροντιστήριο
- 29 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη
Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων είναι η προετοιμασία των εκπαιδευόμενων εντυπο-αναπήρων, για την έναρξη δραστηριοτήτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω της κατανόησης βασικών ιδεών του επιχειρείν και του κοινωνικού επιχειρείν, των χρηματοοικονομικών και θεσμικών πλαισίων που διέπουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Με το πέρας του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι ικανοί:
- Να εντοπίσουν και τον καθορίσουν προβλήματα ή/και ευκαιρίες.
- Να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ιεραρχούν τις ιδέες με βάση την στρατηγική ευθυγράμμιση και την πρόταση αξίας.
- Να επικοινωνούν, διατυπώνουν και εφαρμόζουν τις ιδέες τους αποτελεσματικά.
- Να κατανοούν το πώς αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής.
- Να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα των ψηφιακών επιχειρήσεων.
- Να αναπτύσσουν μια στρατηγική ψηφιακής επιχειρηματικότητας & ψηφιακού μάρκετινγκ.
- Να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες και τα εργαλεία ενός επιχειρηματία.
- Να κατανοήσουν τη σύνδεση των εισροών και των εκροών με το επιχειρηματικό τους μοντέλο: πώς ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τη λειτουργία και την επιτυχία της επιχείρησης.
- Να αντιληφθούν τη σημασία της χρηματοοικονομικής υγείας μίας επιχείρησης και την αξία της παρακολούθησης και ουσιαστικής γνώσης των παραμέτρων αυτών από κάθε επιχειρηματία.
- Να δουν τρόπους αύξησης των εσόδων μιας επιχείρησης: διαφορετικά μοντέλα εσόδων
Περιεχόμενο μαθήματος
Εργαστήρια
- Ενδυνάμωση και Ζωντανή βιβλιοθήκη
- Επιχειρηματικές δεξιότητες
Διαλέξεις
- Ενότητα 1 - Εισαγωγή στο πρόγραμμα
- Ενότητα 2 - Εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα
- Ενότητα 3 - Δημιουργία ιδεών
- Ενότητα 4 - Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο
- Ενότητα 5 - Επιχειρηματικά μοντέλα
- Ενότητα 6 - Θεσμικό πλαίσιο κοινωνικής επιχειρηματικότητας
- Ενότητα 7 - Εισαγωγή στα χρηματοοικονομικά
- Ενότητα 8 - Στήνοντας μια επιτυχημένη ομάδα
- Ενότητα 9 - Οδικός χάρτης επιχειρηματικότητας
Το έργο "Όμηρος" αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την άρση των εμποδίων προσβασιμότητας στην επιχειρηματικότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες, συγκεκριμένα αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των εντυπο-ανάπηρων. Το έργο αυτό λαμβάνει χώρα στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου και υλοποιείται με τη συνεργασία πολλών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Δήμου Μυκόνου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών.
Οι δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτού του έργου στοχεύουν στην ενδυνάμωση και την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης, την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργία συμμαχιών που θα ωφελήσουν τους ενδιαφερόμενους στην προώθηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.
Ως έντυπο-ανάπηρα άτομα νοούνται όσοι παρουσιάζουν δυσκολία στην ανάγνωση κειμένων που σχετίζεται με προβλήματα στην όραση, στην νοητική ανάπτυξη, στην αντίληψη, στη μάθηση και στη γνωσιακή διαδικασία εν γένει. Τα άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα συνδέονται λιγότερο στο διαδίκτυο και αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια, στη διασύνδεσή τους με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
Το «Διασυνοριακό δίκτυο προώθησης της επιχειρηματικότητας σε έντυπο-ανάπηρα άτομα με χρήση έξυπνων εργαλείων πρόσβασης στις βιβλιοθήκες – ΟΜΗΡΟΣ», συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.